Copii de astăzi sunt viitorii antreprenori de mâine – Avem nevoie de un alt sistem de învățământ?

De ce copii de astăzi nu mai doresc să meargă la școală zi de zi?

De ce tot mai mulți elevi nu mai ajung la BAC, dar caută alte modalități de a petrece timpul la această vârstă?

De ce studenții nu mai au răbdare să învețe 4 ani la Facultate, dar pleacă peste hotare sau se angajează imediat după clasa 9-a sau a 12-a?

 

 

Dacă ești părinte o să te regăsești. Dacă ești părinte echilibrat, o să mă înțelegi.

Copilul meu este clasa a 2-a. Schimbarea de trecere de la regulile de clasa 1 la clasa a 2-a s-au simțit. Deja nu mai merge cu plăcere și nu mai are dorința ca să facă temele pentru școală. Nu vrea să fie obligat să facă lucruri care nu-i plac și nici să fie recompensat sau pedepsit pentru asta. Oricum, asta nu-l motivează.

De fapt, prin aceste 2 metode, din păcate se apreciază și valorifică un copil. Se pedepsește cu 2 sau POȚI MAI BINE în agendă, și se recompensează cu o bulină verde dacă a făcut ceea ce s-a cerut suplimentar.

Să presupunem că la 8 ani încă e prea mic ca să-l lași singur să ia decizii și să aleagă să facă ceea ce-i place. Dar eu îmi doresc, ca copii mei să meargă la școală din plăcere și să petreacă orele ca pe un joc. Nu aș vrea să-l aud de la 8 ani că el se plictisește și că face pentru că dna profesoară și-ar dori așa. Nu sunt de acord cu notele din agendă și sentimentul vină, frică și de pedeapsă pe care profesorii îl cresc în copii pentru că astăzi a avut emoții și frică să recite o poezie în fața clasei.

Crescuți mai mari, ne întrebăm de ce copii noștri nu pot vorbi în public atunci când sunt maturi, sau de ce nu pot lua singuri niște decizii în viață, dar sunt controlați de mici după niște standarte.

Copii au 3 nevoi bazice pentru a fi acoperite: nevoia de conectare, nevoia de competență și nevoia de control/autonomie. Lipsa satifsacției acestor nevoie se manifestă prin refuzuri și prin lipsa de dorință de a fi lăsați să facă singuri cum vor ei, nu cum vrem noi părinții.

Mai târziu, mă întâlnesc cu părinți care mă întreabă dacă copilul lor de 12-14 ani ar putea învăța să facă marketing digital, să facă promovări pe Facebook și Instagram, să învețe a vinde pe online, să învețe programare, design sau robotică. Deja, tot mai mulți tineri părăsesc școala după clasa 9-a, pentru a face alte activități care le satisfac nevoile lor și le dezvoltă intensiv alte abilități forte într-un timp mai scurt.

Și întrebarea care vine zilnic în gând, este deja provocată de context.

  • Oare copii noștri au nevoie de alt sistem de educație și învățământ?
  • Oare educația post liceală și post universitară poate fi introdusă într-un format combinat online pentru teorie și practică pentru experiență?
  • Oare avem necesitatea și pe piața din Republica Moldova să avem universități online?

 

 

 

Comments are closed.
Instagram